Påvirkningen af Eg - Hvordan Tønder Forandrer Whisky

I dette indlæg skal vi kigge på noget der er lige så essentielt for whisky som selve destillationsprocessen: tønder af eg. Vi skal se nærmere på, hvordan forskellige typer egefade påvirker smagen og farven af whisky.

Hvorfor er eg så vigtig?

Før vi går videre, lad os lige slå fast, hvorfor eg er så vigtig i whiskyens verden. Eg har en unik evne til at tilføre whiskyen komplekse smagsnoter, uden at det bliver for overvældende. Det er lidt som den støttende ven, der altid er der for dig, men aldrig stjæler opmærksomheden.

Amerikansk vs. Europæisk Eg

Når det kommer til whiskyproduktion, er der to hovedtyper af eg, der bruges: Amerikansk og Europæisk.

  • Amerikansk Eg: Denne type eg er kendt for at tilføre noter af vanilje og karamel. For eksempel, The Macallan Double Cask er lagret i både amerikanske og europæiske sherryfade, hvilket giver en dejlig balance af sødme og krydderi.

  • Europæisk Eg: Denne type eg giver ofte en mere krydret og nøddeagtig smag. The Macallan Sherry Oak er et godt eksempel, da det er lagret i europæiske sherryfade, hvilket giver det en rig, krydret smagsprofil.

Smagsforskelle

Forestil dig, at du smager på en The Macallan Double Cask. Du vil sandsynligvis bemærke noter af vanilje og karamel. Men hvis du skifter til en The Macallan Sherry Oak, vil du opleve en helt anden smagsoplevelse, mere i retning af tørret frugt og krydderier.

En lille sjov detalje

Nu skal vi have lidt sjovt. Vidste du, at nogle whiskyer er lagret i "genbrugsfade"? Ja, fade der tidligere har indeholdt sherry, portvin eller endda rom. Det er lidt som at tage en gammel stol, male den og give den nyt liv. Eller som når din whisky ifører sig en "vintage" stil fra genbrugsbutikken!

 

Næste gang du tager en slurk af din yndlingswhisky, så send en taknemlig tanke til den tønde af eg, den har tilbragt tid i. Uden den ville whisky slet ikke være det samme. Og som vi alle ved, det er det indre (i dette tilfald, af tønden), der virkelig tæller!

Shop now